خشونت علیه زنان در فیلم‌ های ایرانی

صافی نیوز/ همزمان با حادثه قتل رومینا به دست پدرش، فیلم «خانه پدری» به کرات مورد ارجاع کاربران و برخی رسانه‌های رسمی قرار گرفت. هفت صبح به این بهانه سراغ فیلم‌هایی رفته که هر کدام یکی از موارد جمود فکری و پدیده‌های شوم اجتماعی و خشونت علیه زنان را به تصویر کشیده‌اند.

«خانه پدری»
«خانه پدری» در سکانس ابتدایی نشان می‌دهد که پدر و پسر یک خانواده گرفتار یک تعصب افراطی می‌شوند. آنها دختر را بر اساس قضاوت اشتباه و نادرست خود در خانه گیر می‌اندازند و به قتل می‌رسانند! صحنه قتل دختر، دردناک و تکان دهنده است. فیلم مدت‌ها توقیف بود و سال پیش یک اکران کوتاه مدت داشت.

«مغزهای کوچک زنگ زده»
هومن سیدی در «مغزهای کوچک زنگ زده» سراغ آسیب شناسی اجتماعی می‌رود و در بخشی از فیلم، داستان دختر خانواده برجسته می‌شود. در یک سکانس تکان دهنده دختر را می‌بینیم که توسط برادر کوچک‌تر خفه می‌شود و برادر بزرگتر در آرامش شام می‌خورد. البته در نهایت دختر زنده می‌ماند.

«خانه دختر»
مادر نامزد سمیرا از او می‌خواهد طبق یک رسم خانوادگی پیش از عقد سراغ دکتر زنان برود. این خواسته سمیرا را دچار شوک می‌کند و ساعتی بعد خود را می‌کشد! بعد از اولین اکران برخی رسانه‌ها معتقد بودند فیلم هشداری است بر رفتار برخی پدران در قبال دختران. در مقابل برخی رسانه‌ها عقید داشتند اشاره‌ای که فیلم به طور غیر مستقیم و سر بسته درباره آزار دختر از سوی پدر دارد، قداست را زیر سوال می‌برد.

«هیس دخترها فریاد نمی‌زنند»
شیرین بعد از دو نامزدی ناموفق حالا که مشکلی سر راه ازدواجش وجود ندارد، درست در شب عروسی، مرتکب قتل می‌شود. او زمانی که با لباس عروسی در حال بالا رفتن از پله‌هاست صدایی از سرایدار خانه می‌شود که او را به یاد صحنه تجاوزی که در سن هشت سالگی تجربه‌اش کرده است می‌اندازد.

«لانتوری»
رضا درمیشیان سال ۹۲ دست روی سوژه دردناک گذاشت. اسیدپاشی به اشکال مختلف در جامعه زیاد شده بود اما سینما سراغ آن نمی‌رفت. «لانتوری» داستان پاشا را روایت می‌کرد که روی صورت دختر مورد علاقه‌اش اسید می‌پاشد.

«قرمز»
ناصر دچار سوظن است و مدام همسرش را کتک می‌زند. قرمز از جدی‌ترین فیلم‌هایی است که در نقد تعصب افراطی مردان ساخته شده است. فریدون جیرانی در این فیلم مسئله شک را محور درام قرار می‌دهد و آن را در فیلم برجسته می‌کند. «قرمز» بخشی از واقعیت‌ها را منعکس می‌کند و مخاطب می‌تواند نمونه‌های عینی شخصیت ناصر را در جامعه ببیند.

«دو زن»
«دو زن» در ادامه فیلم‌هایی است که در نقد کورکورانه نسبت به زن‌ها ساخته می‌شوند. تهمینه میلانی در این فیلم رفتار مردی به نام احمد را مورد تحلیل قرار می‌دهد که دچار اختلال روانی است. رویا با این امید که همسرش احمد به قولش پایبند باشد و مانع تحصیلش نشود، به عقد او در آمد. اما چنین نشد و رویایش بر باد رفت. «دو زن» نقد تندی است علیه نگاه خشک و بسته‌ای که نسبت به زنان وجود دارد.

«عروس آتش»
خسرو سینایی با ساخت «عروس آتش» نقدی بر سنت‌های دست و پاگیر وارد می‌کند. فیلم داستان احلام را روایت می‌کند که دلبسته هم دانشگاهی خود است. سنت‌های عشیره‌ای اما اجازه این وصلت را نمی‌دهد و او به اجبار به ازدواج پسر عمویش در می‌آید. احلام در سکانس پایانی دست به خودکشی می‌زند

انتهای خبر/